به گزارش خبرنگار مهر، اعتکاف فرصتی برای صیقل دادن روح و روان و برچیدن لقمه های پر فیض الهی و طراوت عطر قرآن و ذکر یا غفار الذنوب یا سبوح یا قدوس است. نباید غافل بود، زمان در گذر است. با از دست دادن ماه رجب که آن همه برای آن فضیلت ذکر شده فقط آهی می ماند و افسوس، پس باید هوشیار بود واز این فرصت ها بیشترین بهره معنوی را برد.
در فضیلت اعتکاف همین بس که بهترین فرصت خلوت با معبود وعبادت عارفانه توام با تفکر است.
اعتکاف آمیزه ای از چند عبادت با فضیلت روزه داری، دعا، نماز در مسجد، جهاد با نفس، چشم پوشی از گناه و شب زنداری است.
اعتکاف از بهترین پدیده های معنوی است که به فضل پروردگار و همت مسئولان فرهنگی با توصیه مقام معظم رهبری به شکل گسترده ای برگزار می شود و هر سال با حضور پر رنگ تر و استقبال چشم گیر مردم مواجه است.
آسیب شناسی اعتکاف
مدیرکل تبلیغات اسلامی استان سمنان در رابطه با آسیب شناسی اعتکاف گفت: اعتکاف خلوت در خود است که باعث تقویت اراده انس با معنویت و دوری از غفلت و فراموشی می شود.
حجت الاسلام علی شکری افزود: حتی اعمال عبادی نیز در صورت عدم شناخت، ممکن است گرفتار آسیب هایی شوند. اعتکاف از موضوعات مهم عبادی است و آسیب هایی که ممکن است متوجه این امر شود، در دو بعد محتوا و قالب است.
وی اضافه کرد: آنچه در بعد محتوایی است، بر می گردد به عدم شناخت افراد از ارزش عمل عبادی که انجام می دهند. درست مثل بچه ای که پول هنگفتی به او می دهید و بعد می بینید کاری با این پول انجام می دهد که درحیطه این شیء با ارزش نیست.
باید سطح شناختمان را از اعتکاف افزایش دهیم
شکری اظهار داشت: باید در اعتکاف سطح شناختمان را نسبت به این عمل عبادی افزایش دهیم. خداوند در قرآن می فرماید: "ما به اندازه در خواست شما که بر گرفته از شناخت و معرفت شماست، به شما می بخشیم" بنابر این یکی از آسیب هایی که به صورت جدی مطرح است، این است که هدف و منظورمان را از اعتکاف ندانیم.
داشتن نیت خالصانه اصل مهم اعتکاف است
مدیرکل تبلیغات اسلامی استان سمنان با بیان اینکه داشتن نیت خالصانه، اصل مهم اعتکاف است گفت: مخلص بودن فقط برای خدا، ریاکاری و تظاهر، آسیب جدی این عمل عرفانی است.
وی تصریح کرد: خداوند به حضرت ابراهیم(ع) می فرماید: "قل ان صلاتی و نسکی و محیای و مماتی لله رب العالمین"؛"بگو تمام نماز و عبادات و شیوه و سیره زندگیم و مرگم برای خداوند است". البته باید بدانیم اعتکاف مانعی برای فعالیت های اجتماعی و مخالف شاد زیستن نیست.
شکری افزود: آفت های دیگر در آسیب شناسی اعتکاف بزرگ بینی و غرور، تکلیف انگاری صرف، ظاهر گرایی، افراط و زیاده روز در عبادت، فرد گرایی و عدم تمایل به عبادات دسته جمعی و کج فهمی و انحراف مفهومی از عبادت است.
دنبال مراد و مرید پروری در اعتکاف نباشیم
وی گفت: حواسمان باشد در اعتکاف تابع سخنان بعضی ها که مروج عرفان های دروغین هستند و معتقدند اعتکاف فرصتی مناست برای تبلیغ و ترویج است، نشویم، بهترین اذکار و ادعیه، دعاهای اهل بیت(ع) است، اعتکافمان باید رجبیه باشد که در آن از دعاهای پرسوز امام سجاد(ع) بهره مند شویم و خود را تحت تعالیم اهل بیت(ع) بدانیم و بارور شویم.
اعتکاف فرصتی استثنایی برای احیای روح و روان
کارشناس امور بانوان اداره کل تبلیغات اسلامی استان سمنان اعتکاف را فرصتی مناسب جهت پرداختن به روح و روان و تقویت دینی مبانی دینی دانست.
فهیمه کریمیان افزود: در این مراسم معنوی فرصتی است تا پس از سه روز، با کوله بار سنگینی از ذخیره تقوی این محل را ترک کنیم.
خلوت گزیدن آسایش عبادتگران است
کریمیان خلوت گزیدن را آسایش عبادتگران عنوان کرد و اظهار داشت: آنچه انسان در تنهایی و خلوت از عبادت میچشد و درمییابد بسیار ارزشمندتر و شیرینتر از چیزی است که در میان غوغای اجتماع از عبادت خود درک میکند.
وی با تاکید بر اهمیت حضور جوانان در مراسم اعتکاف تصریح کرد: جوانی بهترین دوران برای نزدیک شدن به خدا بوده زیرا قلب جوان از زنگار گناه پاک است و آماده اتصال با معبود حق تعالی است.
اما تعریف اعتکاف از زبان معتکفان
مژگان روشنی خواه جوان 26 ساله شاهرود به مدت چهار سال پی در پی است که معتکف می شود او اعتکاف را درس خود شناسی و خدا شناسی می داند.
وی می گوید: همین قدر که توفیق پیدا کردیم در اعتکاف شرکت کنیم یعنی اینکه خدا ما را دوست دارد و می خواهد بیشتر به او نزدیک شویم.
روشنی خواه در رابطه با انگیزه اش از حضور در مراسم اعتکاف گفت: اعتکاف رسیدن به آرامش و دل کندن از مادیات و تعلقات دنیوی و چند روزی با خدا خلوت کردن و دوست شدن با معبودی بی همتا است.
اعتکاف دل کردن از مادیات است
بیگم جان علی پور نیز 57 سال سن دارد چهره ای آرام، نورانی و مهربان و چشمانی درخشان در حالی که تسبیحی در دست می چرخاند افزود: به لطف خدا شش سال است که توفیق حضور در این مراسم معنوی را پیدا کردم.
خانم علی پور از احساس درونی خود و حس خوب با خدا بودن می گوید و از اینکه دوباره فرصتی پیدا کرده تا بتواند از مادیات رهایی پیدا کرده و با خدا خلوت کند خوشحال است.
خانم 57 ساله شاهرودی مهمترین خواسته اش از خدا را ظهور آقا امام زمان(عج)، سربلندی ایران و موفقیت جوان های پر تلاش این مرزبوم عنوان می کند.
اعتکاف بهتر از سفرهای معنوی است
حسنیه عرب، دارای مدرک لیسانس حسابداری است او اعتکاف را مساوی با سفر حج می داند و انگیزه خود از حضور در این مراسم عرفانی را پاک و مطهر شدن عنوان می کند.
خانم عرب می گوید: ما در مدت سه روز اعتکاف در خانه پر مهر و محبت خدا با نفس خود کلنجار رفته و خودمان را محک می زنیم.
این خانم جوان شاهرودی اظهار داشت: شب اول با ذوق و شوق و امید بخشش خدا وارد مسجد شده و روز آخر با دلی شکسته و چشمانی اشکبار این مکان مقدس را ترک می کنیم.
عرب افزود: به نظر من شرکت در اعتکاف بهتر از سفرهای معنوی است زیرا در این مراسم و مکان مقدس از حسادت، حرص، دورویی خبری نیست و هر کسی در گوشه ای با خدای خود خلوت کرده و رازو نیاز می کند.
همه لحظات مراسم اعتکاف پر از خوبی و فضیلت است
شهبازی 60 سال سن دارد او هر سال منتظر رسیدن ماه رجب برای شرکت در مراسم اعتکاف است.
این خانم با بیان اینکه همه لحظات مراسم اعتکاف پر از خوبی و فضیلت است اظهار داشت: اما نیمه شب و خواندن نماز شب حالت معنوی دیگری دارد وقتی که به اطرافت نگاه می کنی جوان هایی را می بینی که با معصومیتی خاص به درگاه خداوند باری تعالی عجز و ناله می کنند.
اعتکاف تجربه کوچک با خدا بودن است
هدی ستایشی دانشجوی سال دوم رشته پزشکی است او با آرامشی که هر بیننده ای را تحت تاثیر قرار می داد در گوشه ای نشسته و مشغول راز و نیاز کردن با معبود خود بود به سراغش رفتیم صورتش را به طرف ما برگرداند و با لبخندی که پر از مهربانی بود سلام کرد از او درباره انگیزه اش از شرکت در مراسم اعتکاف پرسیدیم که گفت: اعتکاف تجربه کوچک با خدا بودن است.
ستایشی اظهار داشت: اعتکاف محلی برای تطهیر فکر و اندیشه است، یعنی انسان فکر و اندیشهاش را در راستای خدا به حرکت درآورد، بیندیشد در احوالات گذشته خود و تأمل کند در روش آینده خود آنچه بوده و هست و خواهد بود همه برای رضای خدا باشد.
وی تصریح کرد: اعتکاف در مسجد به معنای بریدن از خلق و پیوست به خالق است و بهترین نمونه خلوت گزیدن برای عبادت و راز و نیاز و انس با خدا و فرصتی ارزشمند و موقعیتی استثنایی است که در هیچ جای دیگر به دست نمی آید.
..............................
گزارشگر: سکینه شکری
نظر شما